SURFERS

Fick ett samtal förra veckan och när jag lyffte på luren hör jag en amerikansk röst säga: “Is this Sebastian?… Kommer du ihåg att vi möttes i Santa Cruz i höstas under O´niell cold water classic tävlingen. Jag var inne på din blogg förra veckan och nu är vi sugna på att komma till Sverige och göra ett repotage om surfingen där…” Jag fick i uppdrag att göra ett cover till “the cold water wave hunting” omslaget och såhär blev det.

Ehh inte riktigt. Men men, man kan ju drömma sig bort en kall vinterdag utan vågor. Men en dag kanske samtalet kommer 😉

Peace

Old school surf photos

Råkade på en en bild på facebook nu under dagen. Det var under tiden jag bodde i Spanien och jobbade på Olgas hostel. I slutet på sommaren så var det några tjejer från Australien som bodde på hostlet under några dagar. En dag på stranden så plockades en gammal dålig plast “filmrulle” kamera fram och hon tog en bild när jag står och kollar ut över vågorna i San Sebastian. Blev lite inspirerad utav den bilden och började försöka få till några bilder med liknande stuk. Den första bilden är tagen utav henne och de andra med min digital kamera som jag sedan har arbetat i Photoshop med. Det ser ju inte riktigt lika ut men jag tyckte ändå att jag fick till några coola bilder.
My mentor

Efter några stormiga dagar och en full vecka i skolan så är det helg igen och det har frusit på ordentligt igen. Mitt i plugget och snöstormen igår förmiddag så ringer Johan och säger att “du vi skall inte ta lite Vänern surf? Nord-ostna ligger på”. Jag är ju inte direkt främmande att kolla inte vad Vänern har att bjuda på när det äntligen blåser upp till kuling med rätt vindriktning. Jag tänker att jag räknar ett tal till innan jag börjar packa grejerna. Telefonen ringer igen och Johan säger hrrrm… “jo farsan kom ju på att Vänern är täckt av is”. Vi glömde båda helt bort allt vad is hette då vi helt upp pumpade efter förra helgen.

Istället sitter jag nu här och funderar på hur jag skall utveckla bloggen och mina kunskaper inom fotografering då jag inte längre tar någon fotokurs och inte har tillgång till vågor så ofta. Framförallt har jag inte råd att köpa det ny objektivet jag vill ha. Ett: Canon EF 24-105/4L IS USM men då student lönen inte är mycket att ha så får det vänta tills sommaren. Men i mitt tänkande hamnade jag på min unga mentor, Todd Glasers blogg där jag vart så många gånger förut, http://tglaser.blogspot.com/ Där såg jag hans senaste bilder och senaste omslag på surfmagasin. Pojken lever ju inte ett helt dåligt liv. Fast lite för mycket resande är det kanske… om man får säga så.

Detta är så foto borde tas och så man borde surfa en bräda:

Screen shot 2011-01-31 at 7.22.18 AM

Screen shot 2011-01-31 at 7.22.09 AM

Storm fhooshoo!!

Efter att ha hoppat surfen igår och väntade jag och några polare in stormens maximum som skulle vara idag efter lunch. Efter stor nyfikenhet kommer vi äntligen fram och brytet är sig inte alls likt mot var det var en dag tidigare. Vi möts av minnstsagt stormvindar. Det ligger redan en kille ute i vattnet. Han fångar en liten en sekunders våg och tar sig snabbt in till land. Några polare snackar med han och han rekomenderar inte att gå ut pga strömmarna. Smarta som vi är tänker vi inte mera på det. Det kommer en bil med yterligare tre surfare redan färdig påklädda och jag och Lasse paddlar ut tillsamans med dem. Det var inga enkla förhållande och man kunde inte riktigt ligga på samma ställe som vi gjort dagen innan. Efter en studn ser jag att vi bara är tre kvar. Jag får en väldigt lite stormvåg som känns väldigt krafftig trotts sin ringa storlek. Jag paddlar sedan ut igen för att lägga mig i position och ligger där ett tag. Sedan kommer det in några stora vågor som jag duckdivear under och helt plötsligt ser jag att jag har börjat dras utåt. Det andra ligger kanske 20 meter längre in men dess 20 meter växer snabbt till iaf 50 på bara några sekunder. Jag börjar desperat försöka paddla innåt men innser att det är omöjligt. Jag slutar paddla och tror att nu e det fan slut. Jag är utanför viken och jag börjar dra lite åt ena kanten när en kille också börjar driva utåt. Får kontakt med han och säger “detta var ju inte någon höjdare” och han säger “VI MÅSTE FAN TA OSS IN!!!!” och så kommer det en “jätte” våg. Driver tillslut in med strömmen längs klipporna.

Även om inte vågorna ser jätte stora ut på bilderna kanske, så syns det ju om inte annat att det är rätt stormigt och alla som var ute idag i det 2 gradiga vattnet vet vad jag menar och hur stark ut strömmen var. En utav mina få gånger jag har varit rädd när jag surfat trodde jag inte skulle komma i Sverige. Respekt till alla som var ute idag och framför allt moder natur. Nästa gång paddlar jag ut mer försiktigt.

IMG_7323 [1600x1200]

IMG_7321 [1600x1200]

IMG_7320 [1600x1200]

IMG_7318 [1600x1200]

IMG_7316 [1600x1200]

IMG_7311 [1600x1200]

Got some waves

Efter att jag och Johan ändrat planerna lite så drog vi och surfade i igår, torsdag då prognosen såg väldigt lovande ut. Den is som vi hade oroat oss för fanns inte. Men när vi kom fram var vi lite rädda att det blåste för lite då det inte såg ut att vara så mycket vågor. Men efter att ha stått och kikat ett tag så drog vi på oss dräkterna när vi såg att det “rullade” lite vågor. Vi lockade även  ut en local i vattnet som bara hade en 4,3a. Han bev dock inte så lång arig i den 1 gradig vattet. Efter 2 timmar ute var jag ganska så mör och kall. Men får ju säga att dräkten höll måttet. Fick lite bilder då Johan drog in lite tidigare och fotade lite.

IMG_7130 [1600x1200]

öprognås

IMG_7304 [1600x1200]

IMG_7288 [1600x1200]

IMG_7247 [1600x1200]

IMG_7238 [1600x1200]

IMG_7222 [1600x1200]

IMG_7218 [1600x1200]

IMG_7163 [1600x1200]

IMG_7152 [1600x1200]

IMG_7137 [1600x1200]

IMG_7133 [1600x1200]

Som ni ser på prognosen inför lördag ser det sjukt bra ut. Om vi inte drar idag igen så drar vi på lördag då det skall vara vindar upp till 24 m/s och vågor upp till nästan 7 meter. Prognosen vi åkte på igår var det vågor upp till 3 meter. Detta ser lovande ut 🙂 See you in the water!!!

sIce or no ice? that is the question

Nu äntligen kommer det bli av. Det som fortfarande oroar är om det fortfarande är is eller inte. Men den senaste SMHI raporten ser lovande ut för väst Sverige (tur man inte bor i norrland)

SMHI utlovar även en klass ett varning, vilket i detta fall innebär kuling varning. Det vill säga vindar större än 14 m/s. Det tackar vi för. Så på fredag verkar det toppa och jag och Johan Berget beger oss ut i västkustens stomriga hav. Om det är bra där så håller vi oss i Göteborgs området. Annars så kanske vi rullar ner söderut mot Varbergs krokarna. Skall förska få med mig kameran och som vi brukade säga: “Document the shit out of this trip all daYYAYY!!